Bygga ett drömhus

Att hitta ens drömhus kan bli en utmaning och i dagsläget är bostadsmarknaden dessutom otroligt dyr. Det kan då verka som att den enda lösningen i det fallet är att nöja sig med det alternativ som finns och det kanske inte är något man alls trivs med. Det finns dock ett sätt att komma runt problemet. När du bygger ditt eget hus har du betydligt större möjligheter att hitta din egen stil. Att bygga ett hus är ett stort – men inte ogenomförbart – projekt och det krävs att du gör noggranna förberedelser innan du sätter igång.

Hitta rätt tomt

Bara för att du står för bygget själv betyder det naturligtvis inte att det är enkelt att hitta rätt plats. Tvärtom är det ett rejält sökande som ligger bakom fyndet av den optimala tomten. Troligen har du krav både på plats och pris vilket gör att sökandet kan dra ut på tiden. Ofta går det dock betydligt enklare att hitta bra tomter jämfört med hus. Det gör att du kan spara in värdefull tid som du istället kan lägga på andra viktiga förberedelser.

När du letar efter en tomt kan det vara bra att ha en checklista på vilka faktorer som är viktiga för dig. Om du exempelvis vill bo nära vatten kan det underlätta sökandet att avgränsa det till sjötomter. Samtidigt är det bra att åtminstone inledningsvis leta brett. Kanske dyker din drömtomt upp till ett bra pris någon annanstans – och plötsligt har du förändrat dina preferenser.

Bygga ett drömhus

Gå igenom regelverket

En av de stora utmaningarna för alla husbyggare är att hålla koll på regelverket. Det kan vara lätt att förirra sig i alla vindlande lagböcker som föreskriver precis vilka regler som ska följas i olika sammanhang. Bygglov är förstås det första steget som måste ansökas och därefter också godkännas som för att du ska kunna sätta igång projektet. Du ansöker om bygglov genom att skicka in ritningar till kommunen som sedan antingen ger avslag eller godkänner din ansökan.

Rita ditt eget hus

Bygglovet är bara en av anledningarna till att du borde gå igenom ritningarna med stor noggrannhet. En annan är förstås att det är ritningarna som kommer att avgöra hur ditt hus i slutändan kommer att se ut. Det betyder att du i ritningsfasen bör lägga så mycket tid och energi som möjligt på att göra det rätt och riktigt. Om du känner att en arkitekt kan ge dig mycket råd och inspiration är det ofta värt att investera i att anlita en sådan. Det kan också vara klokt att försöka vara realistisk när det kommer till bygglösningar för att undvika att du står med överambitiösa planer utan möjlighet att realisera dem.

Planera arbetet

När alla praktiska detaljer är klara gäller det att du har en tydlig plan för hur byggarbetet ska fortskrida. Det sämsta du kan göra är nämligen att sätta spaden i jorden utan att veta hur lång tid det kommer ta att slutföra det. Varje dag som bygget beräknas att ta i anspråk bör tydligt ha planerats in i kalkylen. Samma sak gäller med den finansiella budgeten. Med en detaljerad budget där du har räknat ihop alltifrån materialkostnader till arbetstid har du bättre förutsättningar att ro projektet i hamn. Då kan du få uppleva förverkligandet av drömmen att se ditt eget hus byggas.