Populära arkitektur stilar på hus

I alla år ändras modet, det kan gå från en dag till en annan men just med bostäder och hus är modet inte lika snabbändrat. Det som var populärt för flera år sedan är än idag eftertraktat just för att det är gammalt och unikt. Samtidigt som nya konstruktioner också är populärt och ger en modern och fräsch prägel. Här nedan listas några stilar som är mycket populära, kanske hittar du inspiration?

Cape Cod

Nästa gång du spelar Monopol, ta en närmare titt på spelets gröna små hus. Med sitt branta tak och rektangulära form är Monopolhuset en minimalisk men klassisk skildring av ett Cape Cod-hem. Denna simpla arkitekturstil föddes i New Englands stormiga klimat i USA, och karakteriseras av några specifika element; det branta taket med sidgavlar, den symmetriska fasaden på framsidan, fönsterluckor, samt skorstenen som är placerad i hjärtat av hemmet. Husets grundsyfte var enkel konstruktion och effektiv uppvärmning, men i moderna Cape Cod-hem placeras vanligtvis skorstenen på husets ena sida. De klassiska husen har sadeltak med överhäng endast på långsidorna och husfasaderna saknar oftast externa ornament. Inget hus säger “hem kära hem” på samma sätt som ett Cape Cod-bygge.

Art deco

Art Deco-arkitekturen var, med sin påkostade ornamentik och symmetri, en av de trendigaste designrörelserna mellan 1920 till 1940-talet. Stilen präglas av dåtidens vetenskapliga framgång, och teknikutveckling. Byggnader ses ofta utsmyckade i detaljer såsom solstrålar, parallelltrapetser, geometriska former eller mjuka linjer anordnade i symmetriska mönster. Dessa komponenter har gjort Art Deco extra populär bland kommersiella byggnader likt biografer, shoppingcenter och centralstationer. Ett annat kännetecknande drag är taket som oftast stoltserar med dekorativa tinnar, torn eller skorstenar, och entréerna likaså är oftast omringade av väggpelare och fundament. Några återkommande moderna material som används är aluminium, rostfritt stål, bakelit och krom. Glasmålningar och lack är även förekommande inslag. Trots att Art Deco var en mycket kortlivad trend har den inte bara influerat amerikansk arkitektur i många städer – Chrysler Building och Rockefeller Centre i New York däribland – utan Art Deco har även tagit sig uttryck i mode, konst och inredning.

Craftsman

Craftsman-designen är lånad från 1800-talets brittiska kolonialhem i Indien, som med sin korsventilation och öppningar under takfoten fick byggnaden att andas och gav bra skydd i det varma klimatet. Husen består av låglutande tak med en bred takfot som skuggar de expansiva verandorna, där kolonner, som är en av Craftsman-hemmets säregna drag, stöttar upp bygget. Ett annat bra äkthetstest av denna arkitektstil är dörrdesignen, där nästan alla originalbyggen har glasrutor i den övre tredjedelen av dörren. Materialmässigt är det variation som gäller. Filosofin bakom Craftsman-byggen ligger i att kombinera naturliga element som sten och trä tillsammans med funktionella aspekter. Fasaden präglas av panelbrädor eller träspån varav uppfarten och husgrunden ofta är gjorda av sten.

Georgiansk arkitektur

Med de matematiska förhållandena mellan höjd och bredd läggs det stor vikt på symmetri, proportion och balans – tre ledord i den Georgianska arkitekturen som härstammar från 1700-talets Storbritannien. Arkitektur vid den tiden var inspirerad av antika Greklands och Roms klassicism, något som går att se i byggnadernas repertoar av dekorativa element. Fönster och eldstäder är vanligtvis utsmyckade, och ingångarna framhävs gärna med en portal omringad av pelare, kapitäl och välv. Stilen är gott anpassad till såväl sten som tegel, mestadels i nyanser av rött. Den georgianska eran varade över en så pass lång tid att stilen har hunnit utvecklas i olika riktningar, men det brittiska arvet lever kvar i form av stadsplaner utmärkta av likadana Georgianska husfasader, symmetriskt vända mot gatan.